High Rise Apartment, Replacing Nako Louvres

High Rise Apartment, Replacing Nako Louvres

High Rise Apartment, Replacing Nako Louvres

Setapak, Kuala Lumpur, Malaysia

Breezway recently provided Altair Louvre Windows into a renovation of an apartment located at Setapak, Kuala Lumpur, Malaysia.

The apartment has replaced its original old nako louvres with Breezway Altair Galleries with weatherstrip, standard handles and 152mm silkscreen glass.

The louvres have been installed in the living room and three bedrooms, allowing occupants to connect with nature and enjoy fresh air to cool the room naturally.

Project Date: November 2014
Architect: Contact Breezway

Iglu, Light Fresh Natural Apartment Living, Australia

Iglu, Light Fresh Natural Apartment Living, Australia

Iglu, Light Fresh Natural Apartment Living

Chatswood, New South Wales, Australia

Iglu Chatswood is a 396-bed student accommodation facility located adjacent to the Chatswood rail interchange. The project was purpose built for student living and comprises two linear forms of 11 and 12 storeys separated to the north by a landscaped courtyard and linked to the south by a lower recessed volume with a roof terrace that enjoys excellent views of the Sydney CBD.

These forms read as a series of stacked volumes of between one and three storeys in height that sit on a two storey terracotta base that provides warmth and a human scale to the street.

Accommodation consists of studios and cluster apartments that are accessed off glazed corridors which provide natural light and ventilation through the use of Altair Louvre Windows to the lift lobbies.

Residents enter via a new landscaped share way into a light filled double height space that serves as a living room for the entire building community. The two lower levels of the building accommodate a range of indoor and outdoor communal spaces for residents to meet and socialise. Internally off-form concrete, timber and terracotta provide a backdrop of raw and natural materials, with colour and texture introduced through fabric, rugs and furniture to create a relaxed atmosphere.

Basil Richardson from Bates Smart stated “For the Iglu student housing project in Chatswood, we were looking to maximise ventilation and views for each apartment. Breezway Altair Louvre Windows were an ideal solution, as they effectively doubled the amount of free air that we were able to provide, while the frameless glass allowed for unimpeded views out of the building.”

Project Date – February 2014

Architect – Basil Richardson
Associate Director of Bates Smart Architects
+61 2 8354 5199
www.batessmart.com.au

Apartment Block, Air and Space, Australia

Apartment Block, Air and Space, Australia

Apartment Block, Air and Space

North Cairns, Far North Queensland, Australia

Studio Mango was approached by their clients to design and manage the construction of four spacious and airy units on a property in North Cairns.

The resulting development retains the original parts of the existing Queenslander, relocating it on site and transforming it with select use of steel, to provide a large open plan living space and required carparking underneath.

Two new double storey residences have been added to the site while an existing shed became the fourth dwelling.

Each building is detached, allowing air to flow throughout the site and gardens in between. Their positioning provides privacy to each unit – an advantage their clients saw as beneficial when considering resale in the future.

The two new dwellings have been designed with a modern, aesthetic approach to the renovated Queenslander. Bedrooms are located downstairs to utilise the shaded thermal mass of slab to keep the areas cool with clever landscaping to ensure privacy is maintained.

The living areas are upstairs to make the most of cooling breezes, with raking ceilings and high level venting. Altair Louvre Windows have been included into the design to assist with capturing these cooling breezes and to provide natural ventilation during the steamy rain season.

As each residence acquires its own identity and place, the completed project is a successful tropical interpretation of the unit/townhouse typology.

Project Date: June 2013

Architect – Nicole Ewing
Studio Mango
+61 7 4041 1394
architect@studiomango.com.au

Photographer – Robert Gesink
+61 7 4055 1022
www.gesink.com

Luxury Villa Resort, Beach-Style, Australia

Luxury Villa Resort, Beach-Style, Australia

Luxury Villa Resort, Beach-Style

Sunshine Coast, Queensland, Australia

This project is a set of architecturally designed beach-style luxury villas and apartments located on the Sunshine Coast. Constructed by Matrix, the project has been designed to take advantage of the stunning coastal bush views of the adjoining Noosa National Park.

The set of villas and apartments have Clear Anodised Altair Louvre Windows with colour matched clips and a mixture of standard and A13 handles incorporated into the design to make the most of the natural fresh coastal breezes that flow through the village.

Project Date: February 2012

Architect – JMA Architects
+61 7 3252 4400
https://www.jma-arch.com/home.html

Builder – Matrix,
+61 7 3801 5999